# Playful interaction
# Research
# inFORM
Bij Tangible Media Groep, onderdeel van MIT Media Lab, ontwikkelden Daniel Leithinger en Sean Follmer onder toeziend oog Professor Hiroshi Ishii, de inFORM. De zogenoemde pinscreen kan in elke vorm veranderen dat mogelijk is en interacteert door middel van een Kinect camera en projecteert beelden op bewegende staafjes. Zoals in onderstaand filmpje te zien is zijn de toepassingen oneindig en daarbij ook in de praktijk handig om te hebben.
Ik vind het heel gaaf om te zien hoe de onderzoekers zo out-of-the box hebben nagedacht en de inspiratie hebben gehaald uit een analoge pinscreen. Het blijft mij fascineren wanneer machines die digitaal worden aangestuurd fysieke acties kunnen verrichten.
# Pool Live Aid
Deze interactieve pooltafel van ForgeIT projecteert de weg die een poolbal zal afleggen aan de hand van de richting van de keu. Hoewel de kracht van de keu niet uitgedrukt kan worden, wat ook veel invloed heeft op het spel, meet het systeem wel naast de oriëntatie ook de horizontale positie ten op zichte van de bal. Het product is nooit op de markt gekomen en het lijkt op een publiciteitsstunt voor het IT bedrijf.
Wat ik leuk vind aan dit project is het voorbeeld van hoe de machine ons leven makkelijker kan maken. De hulplijnen waren al beschikbaar op de telefoon en om dit in het echt uit te voeren vind ik geniaal .
# AR Sandbox
Dit project past misschien meer bij VR/AR maar op het punt van interactie is dit echt perfect. Natuurkundedocent Craig Beals bouwde voor zijn kinderen deze interactieve zandbak om hen meer te leren over planologie. Zelf heeft hij het concept vooral in de media gebracht. Het idee komt oorspronkelijk van de Davis Universiteit in Californië en is ontwikkeld met geld van NSF (National Science Foundation). Doel was om het publiek kennis te voorzien over verschillende simulaties zoals ecosystemen en natuurkundige processen.
Het leuke aan deze interactie vind ik dat het iedereen van jong tot oud aanspreekt. Zoals ook in het filmpje is te zien geeft het mensen het gevoel dat zij de macht hebben om omgevingen aan te passen. En natuurlijk brengt het ook het kinderlijke gevoel naar boven van het in de zandbak spelen.
# Tinkering
# Bladmuziek
Al in het werkcollege was het de bedoeling om een piano te maken van (semi-)geleidende materialen. Omdat ik er iets verder mee door was gegaan door het apparaat te 'stemmen' en er een liedje uit te krijgen heb ik het hier als tinkering demo opgenomen. Daarnaast duurde het even voordat ik deze bladertechniek in de vingers had. Deze piano is namelijk gemaakt van bladeren van de filondendron scandens (hangplant).
# Stembedienbare infrarood afstandsbediening
In de tweede demo van Artificial Creatures heb ik ook de playful interactie verwerkt. De totale tijd dat ik er mee bezig was omvat twee demos en omdat het product veel raakvlakken had ben ik zo vrij geweest deze te verdelen over twee challenges.
De demo is hier te vinden.
# Afstandsbediening
Om voort te borduren op voorgaande demonstratie wilde ik ook het omgekeerde werkend krijgen. Vanwege het feit dat de afstandsbediening van mijn stereo ouder is dan ik, betekende dat dat er geen technische specificaties beschikbaar waren over de HEX-codes die het stuurt. Daarom moest ik deze uitlezen met een IR-receiver die aangesloten was op mijn Arduino.
Deze setup heb ik wat getweaked en als demo met Processing gemaakt. De afstandsbediening in het filmpje hoorde bij de IR-receiver die ik had besteld.
# Design & Build
Als eindproduct heb ik een webcam-pixelart gemaakt. Het is een samenwerking tussen Processing en de Arduino. Processing ontvangt een frame van de webcam en kijkt om de 60 pixels (verticaal en horizontaal) welke kleur dat is. Omdat de webcam ingesteld wordt op een resolutie van 640x480 en vervolgens de rechterkant wordt afgesneden naar de breedte resulteert dat in 8x8 pixels. Wanneer de kleur een hoge RGB waarde heeft (felle/lichte kleur) en boven een bepaalde waarde komt zal de pixel aangemerkt worden als aan. Vervolgens stuurt processing een string van 64 enen (1) of nullen (0) wat staat voor een led aan/uit per pixel.
De Arduino ontvangt de string en kijkt per pixel of het aan (1) of uit (0) moet. Per pixel zal de setLed dus een lampje doen oplichten of dimmen.
# Showcase
# Reflect
# Vision
Ik hoop dat playful interaction in de toekomst vaker ingezet gaat worden. Vanuit het bedrijfsleven wordt deze 'finishing touch' als extraatje gezien en is er geen geld, tijd of budget meer voor (tenzij dit specifiek als doel is gesteld). Playful interactie lijkt vanuit commercieel oogpunt niet altijd meteen winst op te leveren. Terwijl de mogelijkheden ervan heel erg krachtig kunnen zijn. Op psychologisch niveau kunnen mensen onbewust gestuurd worden naar wat wenselijk is (zoals de trap nemen in plaats van lift, afval weggooien etc).
# Product
Om een praktische toepassing met playful interaction te maken vond ik lastig zonder richting daarvoor. Daarom heb ik er meer een kunstwerkje van gemaakt dat interactief is. Het realiseren van het eindproduct verliep heel erg soepel en het werd wat ik wilde dat het zou worden.
Eventuele verbeteringen zouden wat mij betreft enkel hardwarematig zijn, zoals een groter matrix paneel met rgb 😃. Een volgende stap die ik zou willen uitzoeken (als ik tijd had) was de WebUSB api van Chrome, om zo de Arduino aan te sturen vanaf een webpagina.
# Technology
Playful interactie vind ik niet een speciale technologie dat nieuw is. Al voor de digitale revolutie was er natuurlijk al interactie op deze manier maar dan mechanisch of analoog. Daarom vind ik het lastig om te beschrijven wat mijn ervaring is met het gebruik van deze technologie. Ik probeer zelf interfaces wel zo intuïtief en leuk mogelijk te maken om zo het zelfde effect te krijgen. Het zou een standaard overweging moeten zijn binnen elk design proces.